Руснак се грижи за храма в созополското село Зидарово, за да не рухне нацяло. Той обаче се нуждае от помощ. Информацията разпространи общественикът и общински служител Христо Бардуков.

Саша се заселва преди 10 години в китното селце, родно място на благодетеля на Бургас Александър Георгиев-Коджакафалията, който е най-големият дарител на местната църква „Св. Георги Победоносец“. Всеки ден руснакът прави ремонти и спасява от разруха Божия храм. Той е направил дърворезбата и е запазил иконите. Дървената стълба вече на половина е поправена и заменена с бетонна.

„Та Саша, съвременният Коджакафалия, има нужда от обединена помощ и съдействие! Моля ви, приятели, да се обединим в тази благородна кауза и възродим този Божи храм, в който се е крил и Левски. Храм, изграден през 1857 година и съхранен с грижата и любовта на големия Коджакафалия и местното население!“ – призовава Христо Бардуков.

Освен парична помощ, за църквата са необходими дървен и всякакъв друг вид строителни материали, както и здрава работна ръка. Покривът се нуждае от ремонт, дворът трябва да се огради, влагата да се премахване, за да се шпаклова и боядиса.

„Вярвам, че сърцата ни са пълни с добро не само по Коледа и Великден! Вярвам в Бог и във вас, приятели!“, пише още Бардуков.

Снимки: Христо Бардуков