От две години насам от партия АБВ настояват някой ясно да каже, че на територията на страната ни няма да се разполагат ядрени оръжия. „”Дрънкането” на оръжия в Черно море трябва да спре. От 2018 година питам, някой преосмисля ли статута на ВМС "Атия", защото по наша информация многократно са правени сондажи базата да се предостави на чужди военни сили, вероятно с мълчаливото съгласие на правителството”.

Това каза в Бургас лидерът на АБВ Румен Петков. Според него приоритет в Бургаския регион е туризмът и той би бил несъвместим с каквито и да било оръжия в непосредствена близост. Петков е на мнение, че от 30 години не се говори на тема мир, а затова време Европа е участвала в няколко десетки военни конфликта.

Румен Петков засегна и темата с прекратяването на договора за спиране на производството на ракети с малък и среден обсег на действие.

„Между САЩ и Русия разстоянието е голямо, но ние сме по средата. Когато се сложи край на договора ние трябва да сме наясно, че и двете сили могат да гарантират  ескалация на въоръжаването през територията на Европа.

Ще сме потърпевши. Свикнали сме да възприемаме мира за даденост, а това не е така. България във всички случаи ще бъде обект на натиск за разполагане на оръжия на наша територия. Първата позорна стъпка на правителството е плащането на самолетите F16, които могат да носят ядрени глави”, обясни още Румен Петков.