Бургаски майки се организират за пазар в Турция. Причината обаче не е евтината лира и изгодните стоки в южната ни съседка, а лекарства при възпаление на дихателните пътища. От месеци два от най-използваните препарата – Пулмикорт и Вентолин са практически неоткриваеми по бургаските аптеки.

Още през октомври притеснени родители алармираха, че лекарствата са изчезнали от аптечната мрежа. Проверка на Gramofona.com тогава показа, че проблемът е с доставките на национално ниво, лекарствата се ползват и при лечение на ковид. Те обаче се прилагат масово и при деца с астматични или бронхиални проблеми.

В родителските групи отдавна въпросите за двете лекарства са едни от най-често срещаните -в коя аптека има налични количества, останали ли са дози на някой, чието дете вече е оздравяло, питат редовно притеснени родители.

Турция от години е привлекателна дестинация за евтино и качествено пазаруване, а хора с тежки диагнози отдавна се снабдяват с лекарства от там. Сега това започнаха да правят и родителите на деца с респираторни заболявания.

По форумите най-честото питане е за турското название на Пулмикорт и Вентолин, а по-предприемчивите дори пускат обяви, че пътуват за Турция и събират поръчки за лекарствата.