„Мислите ли, че ми е приятно да обикалям като кудук, за да получавам по лъжичка информация?“, така кметът на Малко Търново Илиян Янчев коментира ситуацията, в която се оказа. Днес шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов трябваше да дойде в странджанската община, за да види с очите си състоянието на пътищата. Той трябваше да се срещне и с жителите на Граматиково, които са готови да блокират пътя за Турция, заради невъзможната инфраструктура в региона.

До среща обаче така и не се стигна. След първата копка на разширението на пътя Поморие – Ахелой, инж. Атанасов тръгна по задачи, а кметът безуспешно се опита на няколко пъти да разговаря с регионалния министър Николай Нанков, за да разбере ще се ремонтират ли пътищата в Странджа, или не. Самият министър Нанков призна, че състоянието на пътищата е отчайващо, но припомни, че там ремонт не е правен повече от 40 години. „Бъдещето не е само Странджа, повярвайте ми. 6 хил. км. са пътищата в трагично състояние“, обясни министърът.

Той все пак пое конкретен ангажимент.

Още за 2018 год. ще бъдат отпуснати 4 млн. лева, с които ще се направи частичен ремонт на най-невралгичната точка от пътя Царево – Малко Търново. Подготвя се и проект за цялостен ремонт на пътя. Това обаче ще струва близо 40 млн. лева и тепърва ще се търси финансиране. Според министър Николай Нанков единственото решение е въвеждането на тол системата. Чрез нея ще се генерира приход от 1 млрд – 1,2 млрд лева годишно. Това ще направи страната ни финансово независима от европейските програми и ще може да се инвестира в пътна инфраструктура.

„Без тол системата ще има райони, които ще са доволни и такива, които ще са недоволни. След като я въведем ще генерираме ресурс основно от транзитно преминаващите тежкотоварни автомобили. Нещо, което в момента не се прави“, допълни още министър Нанков.

Той уточни, че е поел личен ангажимент и пред бургаските депутати Ивелина Василева, Диана Саватева и Димитър Бойчев и вече се работи по проект за генералния ремонт на главния път. Министър Нанков коментира още, че ще работи и за цялостни ремонти на второкласните пътища. „Кърпежите не са решение. Те само временно решават проблема.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев и министър Николай Нанков успяха да разговарят и да обсъдят ситуацията с пътищата в Странджа.

„Мисля, че ще се получи добър ремонт на пътя с тези 4 млн. лева. Това не е лошо начало, въпросът е да се изпълни докрай“, коментира след разговора Илиян Янчев. 60 км. е четвъртоколсната пътна мрежа в община Малко Търново. Държавната субсидия за ремонт на тези пътища е едва около 150 хил. лева на година. Средства, които категорично не достигат. „За това кърпим където можем. Ето сега вложихме всичките 120 хил. лева. в ремонта на пътя Евренозово – Близнак. С тези пари успяхме да направим 1,8 км. А къде остават Заберно, Калово, Бяла вода, Звездец, Стоилово… Всичките тези пътища чакат“, описа ситуацията Илиян Янчев.