Зелената зона в Бургас може да бъде разширена, стана ясно от заседание на комисията по транспорт в морския град. Предложението е на Общинско предприятие „Транспорт”. Новите граници ще обхванат булевард „Демокрация”, улиците „Константин Величков”, „24-ти черномкорски пехотен полк” и „Велико Търново”. Целта е да бъде решен проблемът с паркирането в тези райони. Становището на общинските съветници ще бъде изпратено до управителите на етажна собственост.

„Решението ни е правилно. Това е начинът за справяне на проблема в цял свят, защото броят на колите се увеличава. Сегашният обхват на зелената зона почти винаги е пълен с автомобили. Повечето живущи в района са за зелена зона, защото тя им дава възможност да паркират, а и по този начин ще бъдат изместени работещите от другите комплекси, които оставят колите си по тези улици”, заяви председателят на общинския съвет Костантин Луков.

На въпрос на общинския съветник Ангел Божидаров какво ще се случи с работещите, които са свикнали да паркират в района, Луков отговори, че ще е най-добре за тях да използват градския транспорт на Бургас.

Според Божидаров разширяването на обхата на зелената зона не е решение на проблема.

„Решението е създаването на паркинги. Община Бургас е започнала да работи в тази насока, макар и плахо. Нека да се правят паркинги, където е възможно, но и да бъдат по-евтини”, призова Ангел Божидаров

Луков се съгласи с него, но поясни, че правенето на паркинги изсиква средства.

Живущ в район с платено паркиране пък е поискал гражданите, които попадат в зелена зона, да имат фиксирана такса. От комисията по транспорт се обединиха около мнението, че тази цена ще важи само за хора, които са с постоянен адрес в обхвата на зелена зона, както и с автмобил, регистираран на територията на Бургас. Първоначално идеята е била да се отнася за всички с настоящ адрес, но доста бургазлии от други части на града, са заявили, че настоящият им адрес е именно в района с платено паркиране.

Обмисля се и възможността да бъде създаден временен стикер за жители, които имат имот в района, но не се прибират постоянно, а само в даден период от годината. Предложенията на комисията ще бъдат изпратени и консултирани с Общинско предприятие „Транспорт”.

 

Снимка: Архив