Награден фонд от 25 000 евро ще бъде раздаден на най-добрите в борбата за празника на община Руен. Средствата са осигурени от президента на Република Узбекистан Шавкат Миромонович Мирзийоев.

За първи път тази година у нас ще пристигне узбекистански екип, който ще покаже тяхната борба – кураш. В Узбекистан тя се играе по различни правила, а състезателите са облечени с кимоно, съобщи за Грамофона нюз кметът на община Руен Исмаил Осман.

Той допълни, че най-добрият борец ще бъде възнаграден със сумата от 2 500 евро. Спортистът, който спечели второто място ще получи 1 500 евро, а състезателите, извоювали третото и четвъртото – по 500 евро.

„Съдиите също ще бъдат от Узбекистан, защото те знаят точните правила. Организираме турнира съвмествно с Европейската федерация по кураш. От нас искаха да им осигурим терен и тепих, на който участниците да се състезават. Всички те ще получат парични средства от общиян наградния фонд“, обясни руенският кмет.

Той допълни, че за празника на Общината, който е 29 май се очакват много гости от Бургас и областта, видни политици, състезатели по борба от цялата страна, Молдова, Турция и Северна Македония.

Честванията започват още на 22 май с общински турнир по футбол на малки вратички на стадиона в Руен.

На 28 май /събота/ сутринта ще започнат турнир по шахмат и интересни конни надбягвания в село Вресово. Вечерта в събота изпълнителите Емрах Стораро и Тита ще забавляват жителите и гостите на Руен с голям концерт. Веднага след него ще има тържествена заря.