Кметството на село Завет осъмна с протестиращи, сигнализираха до Грамофона нюз местни жители. Причината десетки хора да излязат пред сградата в сунгурларското село, е смяната на кметския им наместник. Досега начело на населеното място е била Христинка Косева. На нейно място новият градоначалник на община Сунгурларе инж. Димитър Гавазов избира друга дама – Александра Рачева. И към този час недоволството на хората продължава, като те са заключили сградата на кметството и не пускат новия наместник да влезе вътре.

„Ние не разбираме защо наистина се налага тази смяна, при положение, че сме изключително доволни от Христинка. Тя се грижи много добре за всички, помага на всички, съдейства за пенсиите и всичко останало. Отделно от това сме обидени, защото по време на предизборната кампания г-н Гавазов ни обеща, че ако стане кмет, няма да маха Христинка“, коментира пред екипа ни Янка Филева, която живее от 14 години в Завет.

Тя и съселяните й твърдят, че новоизбраният кметски наместник няма правото да встъпи в длъжност, защото няма 6 месеца уседналост. „Консултирахме се с адвокат, който също ни потвърди, че според изборния кодекс и Закона за местното самоуправление не само кметът, но и кметският наместник трябва да е живял поне 6 месеца в съответното населено място. Александра Рачева не е регистрирана тук и това се знае“, твърдят още хората от селото.

„В момента има някакви настроения покрай стария кмет, но в крайна сметка аз не нарушавам закона или правилата покрай това да избера нов кметски наместник, което е в правомощията ми. Новоизбраната жена е с кола, а селото е отдалечено. Хубаво е кметският наместник да е с автомобил, за да може да пътува до общинския център, нещо ако се наложи.

На територията на общината имаме 12 села и ако всеки започне да си определя наместниците, да прави стачки и да не пуска хората в кметството, то какво ще стане?“, коментира пред Грамофона нюз и кметът на общината инж. Димитър Гавазов.

Той уточни, че Христинка Косева не е освободена изцяло, а ще продължи да работи заедно с Рачева като неин секретар.

Хората са категорични, че си искат стария наместник и няма да спрат да протестират. Те възнамеряват да искат среща и с областния управител Пламен Янев.