На мирен протест срещу планираното поскъпване на електроенергията за бита и индустрията ще излязат работниците и служителите в „БМФ Порт Бургас”. Митингът ще се проведе на 29 юли /сряда/ от 11 часа пред сградата на Областната администрация в Бургас. Работниците от  „БМФ Порт Бургас”  ще протестират заедно с работниците и служителите на „Спартак” АД и други компании. Те ще изразят своето недоволство от решението на енергийния регулатор, което ще застраши съществуването и на малко останалите работещи български предприятия. Това съобщиха организаторите на протеста.

Протестът е организиран от Гражданският инициативен комитет към  „БМФ Порт Бургас“ ЕАД. Чрез него инициативният комитет ще даде възможност на участниците в митинга да изразят пред обществеността своето виждане за отрицателното въздействие на планираната цена на тока  върху икономиката на страната.

„БМФ Порт Бургас“ е концесионер на пристанищните терминали „Бургас Запад” и „Бургас Изток – 2” . Работниците в порта считат, че  поскъпването  на електроенергията неминуемо ще наложи завишаването на себестойността на  пристанищните услуги по обработка на товари, което ще отблъсне товародателите, ще доведе до загуба на клиенти, а вероятно и до загуба на работни места.

Увеличената  с около 17 % цена на тока ще доведе до редица негативни последици за всички български предприятия, за тяхното производство и за работодателите, което от своя страна ще рефлектира директно  върху гражданите -   цените на основните стоки значително ще бъдат значително завишени. Предприятията и работодателите от своя страна ще бъдат принудени да предприемат превантивни мерки, за да избегнат финансовите и икономическите затруднения.