Красавицата Нора се оказва в центъра на протест и контрапротест, които ще се проведат утре в бургаския квартал „Черно море“. Симпатичният кокер шпаньол е ябълката на раздора между мъж от Варна и екипа на Animal SOS-Burgas.

Animal SOS-Burgas е приют, в който се спасяват бездомни кучета. Така тук попада и Нора, разказа пред Gramofna.com собственичката на Animal SOS-Burgas Маргарита Пеева – Нациду. Кокер шпаньолката е открита на пътя след варненското село Старо Оряхово в началото на април тази година.

 Животинчето е намерено близо до отбивката за гробищния парк, като наоколо има единствено и само гора, няма никакви жилищни или стопански сгради, категорична е Маргарита. Прибрано е от шофьор, който пътува към Бургас, защото трафикът е интензивен и е имало опасност кучето да бъде прегазено.

„Установихме, че е в занемарено състояние. Със сплъстена козина, много кърлежи и бълхи. Имаше и дирофилариоза – това опасен паразит в сърцето, който застрашава живота на четириногото, разказа Маргарита Пеева. Освен това се оказало, че откритото куче няма чип и собственикът няма как да бъде открит.

Близо месец по-късно обаче в прюта пристигат трима мъже. Единият от тях обявил, че е собственик на кучето и си го поискал. Представил се като Иван. Показал и стар паспорт на кокер шпаньол, който е роден през септември 2015 год. Според Маргарита Пеева обаче описанието на кучето от паспорта не отговаря на възрастта и видимите белези на кучето, за което тя се грижи. Една от големите разлики е, че откритото край селския път куче е с отрязана опашка. След като Маргарита отказва да предаде кучето, мъжете си тръгват. Те обаче подават сигнал в прокуратурата във Варна и започват кампания в социалните мрежи срещу приюта. Маргарита е категорична, че Нора не е била гледане добре. Ако паспортът е неин, то тя никога не е била ваксинирана. Освен това купирането на опашки се смята за жестокост спрямо животните според закона.

В момента има и няколко преписки по казуса, а според прокуратурата във Варна, кучето трябва да остане в приюта, докато не се установят всички факти и доказателства. И държавното обвинение е на мнение, че Иван от Варна на този етап не успява да докаже, че е реалният собственик. Въпреки това, той и негови приятели са обявили, че утре ще се съберат на мирен протест пред приюта. Маргарита Пеева пък кани всички хора от Бургас, които обичат животните и които държат на правилата и законите да дойдат и да я подкрепят. На място ще има и полиция.

„Призванието, на което  АЗ съм посветила живота си, не е да стопанисвам оказион за вещи втора ръка. Мисията на живота ми от 22 години насам е да спасявам животни в беда – изхвърлени, малтретирани, страдащи! Който иска - да ме съди за това“, категорича е Маргарита. Утре на протеста ще присъстват и германци, които от години помагат финансово на Animal SOS-Burgas.