Наблюдаващите прокурори ще преценят дали да поискат отстраняването от кметския пост на Панайот Рейзи. Това съобщи по bTV Румяна Арнаудова, говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров.

Преди няколко дни на созополския кмет бе повдигнато обвинение за присвояване на 2 млн. лв. общински пари. Засега самият Рейзи, на когото е наложена мярка за неотклонение „подписка“, отказва всякакъв коментар по случая.   

От думите на Румяна Арнаудова стана ясно, че се очакват акции срещу още кметове в страната след тези в Созопол, Златица и Стрелча.

„В последните 2-3 години прокуратурата мобилизира усилията си в разследванията срещу кметовете, тъй като постъпиха множество сигнали, че в общините се извършват злоупотреби”, коментира тя.

Арнаудова изтъкна, че Агенцията за държавна финансова инспекция интензивно извършва проверки и докладите за дейността на общинските администрации се изпращат на главния прокурор, който ги препраща  на компетентната прокуратура.

„Затова имаме много разследвания срещу кметове. Има и такива, за които към този момент не можем да споделим с медиите, но се работи приоритетно, тъй като се касае за корупционни според нас деяния и се стремим да ги пресечем”, подчерта Арнаудова.

„Има много проверки, досъдебни производства, които все още са във фаза, в която събираме доказателства, затова не можем да кажем къде и за какви точно деяния се провеждат разследванията“, заяви говорителят на главния прокурор.