Лимитите за онкологичните заболявания трябва да отпаднат, категорично заяви пред Грамофона нюз началникът на Онкодиспансера в Бургас проф. Христо Бозов. „Ние сме едно лечебно заведение, което разчита само на приходите от Здравната каса.

Много ни е трудно да работим! Освен че ни слага лимит, Касата ни ограничава и възможностите за развитие. Тази година имаме над 400 000 лева надлимитна дейност и не знаем дали ще могат да ни ги изплатят. Това са разходи и нека се знае, че ние не сме върнали нито един пацинет”, обясни Бозов.

Той е на мнение, че пациентите, които имат нужда от лечение в Онкодиспансера, трябва да бъдат приемани от диагностиката и да остават в болницата до края на лечението си. „Не е нужно да се разхождат до други градове, не е необходимо да ходят и в чужбина. Искаме да развиваме много нови дейности и ако Здравната каса и Министерството на здравеопазването променят лимитната дейност, ще е чудесно”, допълни проф. Бозов.

Снощи той и екипът му от професионалисти се събраха, за да наградят „Лекар на надеждата” и „Специалист здравни грижи на надеждата” в КОЦ-Бургас.

„Един дълбок поклон за това, което колегите вършат за пациентите и надеждата, която им дават. Мога с гордост да кажа, че в КОЦ-Бургас няма лекар, няма медицински специалист, който да не е всеотдаен в грижата си за болните”, добави още началникът на Онкодиспансера.