Какви са навиците на потребителите на Европейския съюз относно продуктите от риболов и аквакултури – това е темата на днешна среща в Областната управа в Бургас, която представя проучване, проведено сред жителите на Стария континент. Участие в него взимат зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева и Франгискос Николиан от Европейската комисия.

Презентацията най-общо казано представлява показване на графики със статистики какви рибни храни предпочитат европейците и как се движи пазарът на рибни продукти в ЕС. В срещата по програма беше заложено време от половин час за обсъждане на презентацията – сесия въпроси и отговори. Такова обаче не се състоя – просто липсваха каквито и да са въпроси по показаните резултати от проучванията.

Направи впечатление и липсата на рибарите - хората, които ежедневно се сблъскват с несгодите на този занаят. В залата на най-задните редове беше забелязан единствено Димитър Янчев, председател на сдружението на рибарите „Морски сговор“ в рибарско селище Ченгене скеле. Той послуша презентацията, която беше изцяло на английски език, очевидно не остана впечатлен от темата и бързо си тръгна. Явно е сметнал, че сухи статистики в графичен вид по никакъв начин няма да му помогнат в риболова.  

След като сесията с отговори и въпроси не се състоя, беше дадена повече от предвидения един час обедна почивка. Следобед по програма е заложено да бъдат презентирани възможностите на Европейската обсерватория на пазара на продукти от риболов и аквакултура.

Рибарят Димитър Янчев поскуча самотен в дъното на залата и си тръгна