Около 20 души почистват от трева плажната ивицата край така наречените сараи в парк Росенец, които се свързват с фирми близки около почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Акцията е инициирана от Организацията за закрила на българските граждани.

Тя е провокирана от жалба в Административния съд срещу решението на Службата по кадастъра в Бургас да впише ивицата като плаж. „Искаме да си запазим плажа, а не да премине в частни ръце“, коментира Стефан Петров от ОЗБГ. Според него плажната ивица е нарочно затревена.

„Разговаряхме със специалист, който ни обясни, че това не е естествената среда на тревата и става въпрос за умишлена, човешка намеса“, разясни Петров. По неговите думи, освен акцията ще бъдат предприети и други законови мерки.

„Съдебната битка още не е спряла“, допълни той. Петров обясни, че като земеделска земя или гора, ивицата може да мине лесно в частни ръце и да се спре свободният достъп до нея. По неговите думи, няма присъствие на униформени служители на реда като няма и основание за това, тъй като акцията е мирна.

През лятото там се стигна до протести и сблъсъци, когато Христо Иванов беше изхвърлен от брега с българското знаме от служители на НСО. Това предизвика вълна от недоволство и държавната охраната беше премахната.