Преброяването в Бургас реално е спряло от няколко дни. За това сигнализираха до редакцията на Gramofona.com преброители и контрольори. Преброителите масово се оплакват, че нямат анкетни карти и са принудени да спрат работа.

„Вчера ми дадоха 16 карти, вечерта една от преброителките се обади да каже, че има само една карта и днес няма как да обикаля“, разказа контрольорка. Екипите са силно притеснени, че няма да успеят да минат всички адреси в срок. Според директора на териториалната дирекция на статистиката в Бургас Калина Казанджиева, проблем няма.

„Наистина даваме по-малко карти, но ние се съобразяваме с района, в който работят преброителите. Залагаме и на това, че много хора ще се преброят електронно. Имаме резерв от анкетни карти и ще реагираме“, обясни пред Gramofona.com Казанджиева.

Нейни колеги обаче споделят, че проблемът е национален и реално недостиг на карти има навсякъде. Контрольори пък контрират, че когато ходят на място, за да вземат карти не получават достатъчно, въпреки уверенията на директора, че има.

За хаос в преброяването се оплакват и бургазлии. Електронната система продължава да създава проблеми.

„Отхвърля ми постоянно адреса, на който живея. Не мога да се преброя електронно. Проверих, оказа се че за моята улица няма преброители и никой няма да дойде на адреса ми“, сигнализира бургазлийка от к/с „Възраждане“. Тя е попитала дали може да отиде на място в териториалната дирекция на НСИ, за да се преброи, но от там й отказали.

Преброители пък споделят, че екипите, които работят на терен са прекалено малко. Недостигът на хора, липсата на анкетни карти и постоянните сривове на електронната система реално поставят пред провал преброяването, недоволстват бургазлии.

Данните към 20 септември показват, че до момента в областта през интернет са се преброили 24% от хората. За община Бургас цифрата е 35 на 100.