„Днес е ден за почит, поклонение и смирение пред подвига на нашия Апостол. За Левски е говорено и изписано много. Сам по себе си той е философия на борбения дух и себеотрицание как един човек може да запали искрицата в един народ да се освободи”. Това коментира пред журналисти минути след поклонението пред Апостола в Бургас кметът Димитър Николов.

Според него благодарение на подвига и саможертвата на Дякона, днес България е свободна. „В днешно време може би малко оценяваме смисъла на думата свобода. Приятно съм впечатлен да видя толкова съграждани и доста малки деца пред паметника на Левски. Колкото повече хора идват и почитат с преклонение тази дата, толкова повече ще се засилят и гордостта, и вярата, че сме силен народ, който може да създава такива герои”, категоричен бе градоначалникът на Бургас.

Поклонението се състоя пред бюст-паметника на Дякона в морската градина. Десетки бургазлии поднесоха венци и цветя и сведоха глави пред монумента. Някои от гражданите вървяха и изричаха към свои близки и непознати думите: „Честит празник!”. Други смутено се споглеждаха и се питаха-днес всъщност празник ли е или възпоменание?