Ако искате да посрещнете Коледа и Нова година с живи коледни дръвчета, може да си ги поръчате отсега. Закупуването им може да направите от разсадниците на  Държавно ловно стопанство – Несебър. Това съобщи за Грамофона нюз Янко Георгиев от стопанството.

Той разясни, че клиентите могат да избират между гръцка, испанска ела и обикновен смърч. Цените варират според размера на дръвчетата, като най-малките са  с размер 1, 25 м и струват 30 лева. „Най-големите достигат до 2 метра.Правим и по-големи, но те са по заявки. Тяхната цена стига 80-90 лева”, обясни Георгиев.

Той допълни, че по-малките коледни дръвчета се поръчват основно за хората, които имат градини, докато по-големите намират място в хотелите. Голямото търсене на живите дървета започва от 10 декември, поясни още експертът.

Той ясно подчерта, че дръвчетата, които предлагат, са в саксии. „Нека е ясно, че нашите дървета са само живи. Отсеченото коледно дръвче вече не е живо. Ние продаваме само такива, които са с коренова система и са засадени в саксии”, каза още Янко Георгиев.

Той допълни, че от стопанството и тази година продължават кампанията в полза на живите дръвчета. Тези от клиентите, които са решили да украсят домовете си с такива видове, после могат да ги засадят в природата, за да продължат те да живеят.

Георгиев допълни и че на всеки закупил жива елха, се дават стриктни съвети и указания как правилно да я отглежда.