Бургаското СУ “Константин Петканов“ ще отвори отново врати за своите възпитаници за учебната 2022/2023 година. Всяка година броят на ученици нараства, а сега, на 15 септември прага на училището ще пристъпят 100 първокласници и 56 новопостъпили гимназисти в единствената за областта специалност „Спедиция, транспорт и складова логистика“, и в станалата вече традиционна специалност „Графичен дизайн“.

През лятото училището не затвори врати. През месеците юни и юли учениците от 1 до 4 клас, които желаеха, посещаваха организираната безплатна лятна занималня. Там те общуваха, решаваха интересни и забавни задачи, грижиха се за малката зеленчукова градина във вътрешния двор на училището, четоха книжки, пяха, танцуваха.

140 ученици участваха безплатно в летни лагери по НП “Отново заедно“, посетиха интересни природни забележителности, исторически и архитектурни паметници на изкуството, общуваха неформално, създаваха приятелства. Малките художници от арт студио “Приказен свят“ участваха в Детска Аполония, съпътстваща Празниците на изкуствата „Аполония“ Созопол.

На 15 септември първокласниците ще влязат в изцяло реновирани класни стаи по проект на община Бургас и със съфинансиране на СУ “Константин Петканов“. Направен бе ремонт на 10 класни стаи за учениците от 5 до 12 клас и са сменени 120 осветителни тела с лед осветление. Нов музикален кабинет очаква своите възпитаници.

Изцяло обновена е и училищната библиотека, където учениците могат не само да четат и избират книги, но и да работят по свои проекти. Библиотеката има интернет и лаптопи, както и копирна техника. Обособен е кът за четене и провеждане на учебни часове. Има още малко довършителни работи и предстои официално откриване.

Мелодичният училищен звънец ще призовава учениците към учебен труд, а през междучасията ще създава приятна и разтоварваща атмосфера с различни мелодии. Инсталацията е интерактивна и ще позволи в училище да заработи радиото на СУ “Константин Петканов“.

Към педагогическия колектив се присъединиха 11 новоназначени учители, 5 от които за първи път ще се срещнат с учениците от позиция на педагози. Те носят енергията на младостта, академичните знания от университетите, ентусиазма да упражняват една от най- обществетвенозначимите професии, а техните колеги със своята опитност им подават ръка за екипност и работа в полза на учениците и бъдещето на нацията.

Първият урок, който ще преподадат в училището, е по съпричастност, като  помогнем заедно – учители, родители и ученици спрямо възможностите си на пострадалите от пороите хора от селата в община Карлово.