Поредно добро дело направиха от Профилираната гимназия за чужди езици „Васил Левски“ (Руската гимназия) в Бургас за свои ученици. Директор и учители закупиха с лични средства и подариха чисто нови таблети на двама възпитаници на училището.

„Инициативата тръгна от директорите – решихме да дарим парите, които получихме като допълнително трудово възнаграждение за 24 май. След като споделих това с колегите от Руската гимназия, доста от тях също се отзоваха. Така събраната сума стана по-голяма – от порядъка на 600 лв. И решихме с нея да закупим два таблета, които да подарим на двама наши ученици в затруднено материално положение“, обясни директорът на ПГЧЕ „Васил Левски“ Весела Иванова за Gramofona.com.

След внимателен подбор и обсъждане с класните ръководители, от гимназията са се спрели на двама деветокласници – Даниела Димитрова и Георги Николов. По време на извънредното положение заради коронавируса те са били затруднени да учат дистанционно. Момичето е ползвало служебен лаптоп на училището, а момчето е писало на собствения си телефон. С днешния дар от гимназията ще са спокойни, че ако следващата учебна година отново се наложи обучение в електронна среда, двамата ще бъдат подсигурени и ще имат собствени устройства.

„Даниела заслужи този жест поради това, че е много упорита ученичка, работи изключително усърдно, оценките ѝ са отлични. За това допринесе и нейното желание да работи в онлайн среда“, каза Деница Азманова, класен ръководител на деветокласничката.

„Много искам да благодаря на всички учители, които са допринесли за този жест“, каза от своя страна Даниела. Тя сподели, че предметите, по-които се справя най-добре, са биология, немски и руски език.

Георги Николов е дете в неравностойно социално положение. По време на пандемията той се е включвал в учебните занятия единствено с телефон, който е имал само латинеца и не е могъл да си пише правилно дори домашните работи.

„Гошо не е пълен отличник, но е едно много добро изпълнително дете, на което, ако му се помогне, смятам, че ще реагира по много правилен начин. Това дарение за него е много важно, защото ще го стимулира да поеме отговорност и ще бъде още по-дисциплиниран“, каза Рада Гешева, класен ръководител на Георги, на когото най-силните предмети са история и информационни технологии.

Това дарение не е инцидентно за Руската гимназия. Ръководството на училището от 4-5 години инициира правенето на добри дела спрямо свои възпитаници. По време на пандемията са предоставили служебни лаптопи и интернет и на други нуждаещи се деца. През миналата година са раздали парични средства, облекла, продукти на ученици.

„Днешната инициатива не е за първи път, защото смятаме, че това е наш дълг – ние сме педагози и трябва да възпитаваме младото поколение да върши добри дела. И затова и нашите послания към учениците ни са винаги да бъдат добри хора. И ние се стремим да им предоставяме такава възможност“, допълни директорът Весела Иванова.