Бургаското иновативно СУ „Йордан Йовков” е успешен партньор по  програмата "Еразъм+" на ЕС. Проектът „Ecology, Culture, 0ptions for Creative Learninng and Active Life“ е свързан с най-важните приоритети на съвременното образование – екология, дигитализация и приобщаващо образование.

Обмяната на опит се проведе в турския град Акхисар. Бургаската група от двама учители и петима ученици от СУ „Йордан Йовков” гостува на Средно училище "Шехит Али Аксой". Това бе училището-домакин на мобилността, където среща си дадоха отбори от четири държави – България, Румъния, Турция и Португалия, съобщиха от ръководството на бургаското иновативно училище.

Целта на проекта е да повиши степента на отговорност към околната среда, да развие уменията и компетенциите на учениците с творчески методи и да образова. Участниците да разберат собствената си култура и чувство за национална идентичност като основа на уважение и открито отношение към многообразието на културно изразяване.

Специфичните  цели са:

1.            Повишаване на отговорността на учениците към околната среда чрез екологични действия в полза на училището и местната общност;

2.            Развиване на творчески и практически способности и ИКТ умения за ученици от 12 до 15 години;

3.            Повишаване на междукултурната комуникация и интереса към чуждите езици по време на проекта;

4.            Обучение на учениците за развитие на социални компетентности и активна позиция  в обществото.  

От ръководството на Средно училище „Шехит Али Аксой“ в Аксихар се бяха подготвили перфектно за мобилността. Турските ученици посрещнаха отборите с национален фолклорен танц, характерен за областта, а след приветствието на директора, всички гости се отправиха на обиколка из учебната сграда. На всички участници се предостави възможността да разгледат класните стаи, да се запознаят с учителите, учениците и не на последно място с директора.

Впечатляващ беше екологичният кът, разположен в малък вътрешен двор. Там ученици отглеждат различни цветя, имат кът за отдих, импровизирани басейни и фонтани, хранилки и къщички за птици.

По време на едноседмичния престой участниците представиха своите разработки - постери и презентации на теми, свързани с активен и здравословен начин на живот, алтернативни източници на енергия и екологосъобразен начин на живот. Проведоха се състезателни игри по отбори и индивидуално.

Наситена с интересни обекти бе и културната програма на мобилността. Престоят в Аксихар започна с посещение на станция за зелена енергия „Боях” и общински приют за кучета в околностите на красивия град.  Интересна и поучителна бе разходката във фабрика за производство на маслиново олио, показваща пътя на маслините от дървото  до бутилката със зехтина.

Всички участници по проекта посетиха Античния град Ефес, къщата, в която Дева Мария е живяла през последните години от живота си, църквата „Свети Йосиф” и няколко джамии, както и много красиви места в региона.

Бургаските ученици бяха изключително доволни от пътуването до Акхисар и възможността да научат нещо различно и полезно. Новите приятелства, интересните места и емоциите, които ще останат задълго в съзнанието им, са прекрасен начин за развитието им като личности.

Мобилността по „Еразъм+“ приключи успешно и ползотворно за участващите отбори, които ще останат с незабравими спомени от топлото гостоприемство на турските домакини.