1 и 2 април ще са неучебни за децата от Поморие. Заповедта е на кмета на морската община Иван Алексиев. Още на 29 март той е отменил провеждането на учебни занятия както в присъствена, така и в електронна форма за първите два дни от април.

Това означава, че поморийските деца излизат във ваканция още от утре. От администрацията на Иван Алексиев потвърдиха за Gramofona.com, че заповедта не е отменяна и остава в сила. В останалите общини на Бургаска област обаче децата ще учат в електронна среда. От Министерството на образованието вчера обявиха, че няма да променят графика на пролетната ваканция и тя реално започва на 3 април.

Кметовете на населени места обаче имат право да обявяват до три дни за неучебни. От това си право се е възползвал и градоначалникът на Поморие. Подобно решение беше взето и за Пловдив. Няколко часа по-късно обаче то беше отменено.

Идеята 1 и 2 април да са неучебни е на синдикатите. Тъй като по-строгите противоепидемични мерки изтичат днес, 31 март, тяхното предложение беше децата да останат вкъщи в четвъртък и петък, за да не се наложи връщането им в класните стаи при толкова високи нива на заболеваемост.

Вчера стана ясно, че присъственото обучение ще се възстанови от 12 април, като за учениците от 5 до 12 клас отново ще се въведе график, по който обучението в клас ще се редува с това в електронна среда.