Днешният 19 февруари бележи 147 години от обесването на Васил Левски. В Поморие паметникът на Апостола на свободата посрещна десетки граждани, дошли да отдадат почитта си. Свещениците от храм „Свето Рождество Богородично“ отслужиха заупокойна молитва, а бюст-паметникът на Апостола бе отрупан с венци и цветя, съобщиха от местната Община.

Исторически факти от живота на Апостола представи уредникът по “Нова и най-нова история” в Исторически музей Поморие Любка Николова. „За нас той е светиня. Той е нашата национална гордост. Изключителна личност, надарена с непозната духовна мощ – прозрял далеч в бъдещето и отдал всичките си сили, за да види Отечеството ни свободно“, бе част от нейното слово по повод годишнината.

В чест на Левски вече седма година екипът на Центъра за подкрепа на личностното развитие Общински детски комплекс – Поморие провокира творческото мислене, като организира литературен конкурс за ученици. Темата тази година бе “Една светиня отвъд смъртта”. В конкурса участваха 20 млади творци от София, Поморие, Петрич, Хаджидимово, Карнобат и др., в жанровете – поезия и проза. Награди и грамоти за достойно представяне на отличените млади литератори от град Поморие връчи лично кметът Иван Алексиев.

Седмокласничката Стефания Кусева прочете своето есе, с което спечели първа награда в раздел проза. Прочетена бе и творбата на Стела Николова – 9. клас, която завоюва първо място в жанр поезия. И двете талантливи ученички са възпитаници на Литературен клуб „Звъниче” към ЦПЛР – ОДК – Поморие, с преподавател – Мариана Маринова.

В знак на почит към Дякона пред бюст-паметника му в Приморско бяха положени венци от кмета Димитър Германов, от Общинския съвет, СУ „Никола Й. Вапцаров“, жители и гости на града. Вълнуващ акцент на церемонията постави стихотворението на Недялко Йорданов „На Левски“, изрецитирано от четвъртокласника Кристиян Патрашков.

Паралелно с ритуала пред паметника на Апостола, в Историческия музей в Приморско децата от детската градина и ученици от начален курс се запознаха с живота и делото на Левски. С огромен интерес те се включиха в последвалата дискусия, като показаха познанията си по темата.

Днес местното СУ „Никола Й. Вапцаров“ е домакин на традиционното вече за училището състезание „Лъвски скок“. Децата ще пресъздадат „Лъвския скок“, дал на безстрашния Васил Кунчев псевдонима Левски.