Половината жители от руенското село Зайчар преболедуваха коронавируса, съобщи за Грамофона нюз кметът на населеното място Мустафа Ходжа. Припомняме, че през септември месец миналата година 25 жени-шивачки от селото се разболяха от COVID-19, а след тях вирусът зарази още много хора от селото.

Ходжа уточни, че в Зайчар живеят близо 1200 души. 100 от тях пряко са се заразили, а около 500 са били контактни на болните. 10 месеца след първата ковид вълна, истерия в Зайчар няма и паниката отдавна е отшумяла. „Хората са по-спокойни, а и от два месеца и половина нямаме нито един болен от коронавирус“, поясни кметът.

Въпреки че сега ситуацията с коронавируса в страната се нормализира, Мустафа Ходжа казва, че у местните все още има страх и притеснение от евентуален следващ скок на болните. По думите му процентът на ваксинираните в момента е малък. Причината не е, че преболедувалите имат по много антитела, а по-скоро това, че не са убедени дали ваксините са безвредни.

Кметът припомни, че жертви на вируса са две жени от селото. Едната била доста възрастна, а другата на 65 години, без съпътстващи заболявания.

Той също е прекарал ковид-19 и то не леко. В разгара на втората вълна е лежал 17 дни в болница. „Изчаках половин година, за да се имунизирам, защото имах много антитела. Сега съм добре“, каза още Мустафа Ходжа.

Снимка: Google Maps