Полицаи и гранични масово искат да се преместят на работа в пожарната. Ако до преди няколко години всеки пети щат при бургаските огнеборци е бил свободен, то в момента там има само едно вакантно място.

„От миналата година не сме провеждали конкурси, защото нямаме свободни места. Служителите не напускат, сравнително млад екип сме. Интересът и на служители от МВР да започнат работа при нас не е малък.“ Това коментира началникът на Пожарната в Бургас комисар Николай Николаев. Амбицията на бургаските огнеборци е тук да се разкрият още две структури. Едната ще е в покрайнините на „Меден рудник“, а втората в к/с „Изгрев“. За изграждането им ще се кандидатства по различни европейски програми.

„Целта ни е времето за реакция да е до 5 минути и да сме на мястото на пожара преди той да се е разгърнал“, обясни Николаев. Идеята все още е в начален етап, но вече е представена пред ръководството на Националната дирекция и пред кмета на Бургас.

И докато тук проблем с кадрите няма, то в малките общини огнеборците разчитат и на доброволци. В Руен и Сунгурларе пожарната няма своя структура. За това там се обучават доброволчески отряди. „Много ни помагат, имаме идея след време обучени доброволци да дежурят заедно с нас през натоварените летни месеци“, обясни още комисар Николай Николаев. На 14 септември пожарникарите отбелязват професионалния си празник.

Днес пред бургаската пожарна се проведе тържествен водосвет. Отличия получиха и 21 деца, които се включиха в конкурса за рисунка „С очите си видях бедата”. На церемонията присъстваха областният управител проф. Мария Нейкова, кметът Димитър Николов, директорът на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов.