Тази година се навършват 143 години от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски. Тъжната годишнина от трагичната гибел на националния герой ще бъде отбелязана от Община Бургас с поредица от събития.

Честванията  на 19 февруари /петък/ от 10.00 часа са с детска викторина "Аз съм българче". Тя е посветена на 143- та годишнина от обесването на Васил Левски. В нея ще вземат участие отбори от деца от 3-та и 4-та група на бургаските детски заведения. Те ще отговарят на въпроси за живота и делото на Апостола, ще подреждат тематичен пъзел, ще разказват за някои от символите и паметниците на Бургас.

В края на викторината всички участници ще получат грамоти и предметни награди.  Викторината ще се проведе в 5 отделни центъра: Централна Градска Част, "Изгрев", "Славейков", "Лазур", "Меден рудник", в които са разпределени детските градини от съответните райони, кварталите и съставните селища.

Заупокойната молитва и тържественият ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на радетеля на българската свобода в Морската градина ще се проведат от 11.00 часа.

Спектакълът "Примерът за нас", посветен на Васил Левски, ще започне в 18.00 часа в Дома на писателя /ул. "Вола" № 1/. В него ще вземат участие малчуганите от театрална школа "Детско царство"  към Общински детски комплекс - Бургас.

ПРОГРАМА

143 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

19 февруари (петък)

10:00 часа

Централна Градска Част, "Изгрев", "Славейков", "Лазур", "Меден рудник"

Детска викторина "Аз съм българче"

11:00 часа

Паметник на Васил Левски в Приморски парк

Заупокойна молитва

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя

18:00 часа

Дом на писателя, ул. "Вола" № 1

"Примерът за нас"

Спектакъл посветен на Васил Левски

С участието на Театрална школа "Детско царство"

Към Общински детски комплекс - Бургас