Бургас и България загуби още едно голямо име -  проф. д-р Стефан Чапкънов. Един от най- известните съвременни  фолклористи почина на 82 години.Тъжната вест съобщи БНР Бургас. Композиторът е познат като  диригент, педагог и  най-вече като основател и двигател  на бургаския ансамбъл „Странджа”. 

Дългата му творческа биография се събира в неговата визитка за Съюза на българските композитори:

Бургазлията  е завършил  Българска Държавна консерватория. Основател е на държавен ансамбъл за народни песни и танци „Странджа” гр. Бургас и е негов главен художествен ръководител и главен диригент в продължение на 43 години. Под ръководството му ансамбълът е изнесъл над 6000 концерта в страната и чужбина, от които около 2000 – авторски.

Като композитор е създал над 750 произведения – хорови и солови песни, оркестрови пиеси, камерни и музикално-сценични произведения. Издал е 10 самостоятелни сборника, дългосвирещи плочи, компакт дискове и аудио касети.

Като фолклорист проф. д-р Стефан Чапкънов е автор на научните трудове „Феноменът българско народно пеене. Проблеми на звукоизвличането” и „Музикалния фолклор на Странджа. Метроритмични, структурни и ладови особености”, като последният е цялостна панорама на музикалния фолклор в Тракия.
Проф. д-р Стефан Чапкънов е носител на почетни дипломи от фестивали във Франция, Индия, САЩ и Австрия. Отличен е с първа награда от международни конкурси гр. Закопане – Полша, гр.Бурса и гр.Ялова – Турция. Популяризирал е българското изкуство в Европа, Азия и Америка.
През 1990 г. за приноса му към българската култура и 1997 г. за постиженията му като ръководител на ансамбъл „Странджа” два пъти е удостоен с наградата „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци.

През 1998 г. и 2000 г. получава званието почетен гражданин на градовете Малко Търново и Бургас.
През 2001 г. е награден с „Голямата кристална лира” за върхови постижения в областта на фолклора, а през 2005 г. Съюзът на българските композитори го отличава с приза „Златното петолиние” за авторска песен, а през 2013 г. лично от Министъра на културата е награден с Националната награда “Златна нестинарка” за върхови постижения в областта на фолклора.

Поклон пред паметта му!