0,95 % от населението на морските общини в Бургаско са се сблъсквали с коронавирус. От февруари до днес общо регистрираните случаи в цялата област са 80. Активни са 26 случая, като в болница са 5-има души. Това на практика означава, че рискът от зараза по Южното Черноморие е изключително нисък. Изводите са на база на мащабното изследване на населението в шестте морски общини, които приключи преди дни, предаде репортер на Gramofona.com.

„По-вероятното е по Южното Черноморие да попаднете в катастрофа, отколкото да се сблъскате с коронавируса“, каза деканът на Медицинския фактултет в Бургас доц. Цветан Велинов. Данните от изследването и изводите, че Южното Черноморие не е рискова дестинация, ще бъдат преведени на четири езика и ще се изпратят както на чуждите посланици в България, така и до българските дипломатически мисии зад граница.

Вече са ясни и данните от пробите на морската вода, които се правят всяка година. Качеството на водата в морето е отлично и по Южното Черноморие няма замърсени плажове, съобщи директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров.