ChantarskiМладият художник Божидар Чантарски откри първата си самостоятелна изложба в родния Бургас. Той подреди великолепните си  живописни творби в едноименната галерия на ул. „Абоба”.

Символичен старт на експозицията даде първият учител на Божидар в изобразителното изкуство Красимир Зинин. „Учил съм го от детенце. Изключително съм щастлив, че присъствам на раждането на един много млад художник, който притежава качества на артист. Колоритът му е прекрасен! Божидар е много продуктивен. Няма какво друго да кажа, освен че по рисунката ще го познаете” – бе красноречив Зинин. „ Щастлив съм, че Божидар идва в дружеството на художниците. Ние намаляхме и аз сърдечно му желая успех!”- добави той.

Гости и приятели на младия талант  се радваха открито на “ Нашенка “, “ Първи слънчев лъч “, “ Морският вълк “, “ На къмпинг „Смокиня “, “ Лодки на залез “... Впрочем, нито една от 22-те платна не бе подмината без „браво”.sdfdgfdgdfgdfrgdfrdfr

За Gramofona.com  Божидар сподели, че за първи път прави самостоятелна изложба и с гордост я посвещава на дъщеричката си Йоана. Това бе повод и да си припомни от колко малък всъщност рисува:“ Още в детската градина имахме избор да оцветяваме различни книжки или ни даваха блокче с молив, на което да рисуваме. Аз бях единственият, който взе блокчето и молива, а всички останали просто решиха да оцветяват.Та оттогава още рисувам”. Вдъхновяват ме селските, морските, възрожденските сюжети, всичко, свързано с България. Като стил не подражавам на никой от големите творци. Уважавам всички знаменити художници и не търся никой от тях в творбите си. Рисувам това, което чувствам! “

Живописецът се счита за българин и родолюбец. И възнамерява да остане да рисува и да се реализира  у нас, а  изложбите си да представя  и в други страни по света.

“Изчаквам да премине от съзнанието ми първата  изложба и тогава ще помисля за нещо друго да творя”- сподели той.

Божидар Чантарски е възпитаник на училище «Св. св. Кирил и Методий», където е в художествена паралелка. Продължава образованието си във Великотърновския университет, в курса на  покойния майстор на кавалетната графика Мотко Бумов. Участва в много съвместни изложби, а негови картини вече са част от колекции във Финландия, САЩ, Япония, Германия...и, разбира се, България. А когато си на 29 години, докоснат от Бога с ярка дарба и желание да я споделяш непрестанно, няма съмнение, че най-хубавото предстои.