По –високи добиви и по-качествено зърно очакват зърнопроизводителите в Бургаско. С хоро и ритуал по зажънване край айтоското село Пирне официално днес поставиха началото на жътвената кампания. В празничната церемония се включиха самодейците от Народно читалище "Пробуда -1925г."

Тази година жътвата в региона започва по – рано заради топлото време през юни. Обикновено комбайните влизат в житните полета след 20 юни, коментираха земеделските стопани. В региона ще има добра реколта. При ечемика данните са за 450 – 550 кг от декар, като и при пшеницата се очакват добри резултати, съобщи Николай Киров председател на местния съюз на зърнопроизводителите:

„Ечемикът вече се жъне на места в Карнобатско и Айтоско. За пшеницата сега започваме и все още няма конкретни индикации за добив, но въз основа на опита ни през годините очакваме да приберем между 450 и 650 кг от дка.“ 

Приветствие към зърнопроизводителите отправи председателят на Националната асоциация Илия Проданов, който пожела бързо и безаварийно прибиране на реколтата: „Дано времето да бъде с нас. Виждате колко е нестабилно, дано да няма поражения, щети, градушки, бури. Кротък дъжд да има, все пак пролетниците и те имат нужда от влага!“. 

Директорът на областна служба "Земеделие" Лидия Станкова съобщи, че в региона предстои да бъдат ожънати 712 хил. дка пшеница, с ечемик са 200 хил. дка, а с рапица - 150 хиляди. 407 високотехнологични зърнокомбайни ще приберат реколта в региона, като 17 от тях са новорегистрирани през последната стопанска година. 

Символичното начало на жътвата в Бургаско беше дадено в землището на с. Пирне. Домакин бе Земеделска Кооперация СИЛА с председател Райко Николов. Земята, която обработват е 6 500 дка, сее се основно пшеница, ечемик, слънчоглед и кориандър. Очакват се 500 кг от декар ечемик, което ще е много по - добър добив в сравнения с миналата година. 

Източник: БНР-Бургас