Общинските съветници в Бургас отдадоха безвъзмездно за срок от 30 години два спортни терена. Единият е в к/с „Славейков“ и ще се стопанисва от „Бургас Спорт“, които доскоро тренираха на „Каменица Арена“. Съоръжението зад УМБАЛ Бургас обаче беше разрушено, защото попада в терена на бъдещата детска болница. Второто спортно игрище се намира в к/с „Изгрев“ и ще се стопанисва от спортен клуб „Локомотив“.

Докладните неочаквано предизвикаха сериозен дебат в общинския съвет заради дългия срок, в който се отдават. Оказа се, че и не всички съветници са запознати с инвестиционната програма, с която двата клуба кандидатстват за съоръженията. Не стана ясно и защо те не са извикани в комисиите, за да обяснят какви са намеренията им преди днешното заседание.

Мариян Иванов от „Възраждане“ предложи срокът на отдаване да се намали на 10 години, а колегата му от ГЕРБ Иван Станев предложи той да е 20 години. И докато гласуваха какъв да е срокът, в който спортен клуб „Локомотив“ да ползва съоръжението, съветниците без да се усетят отхвърлиха предложението въобще да отдадат спортното игрище. Едва когато започна дебатът по следващата докладна дойде и закъснялата реакция на някои съветници, които поискаха прегласуване. Това обаче противоречи на правилника на Общинския съвет.

Наложи се председателят Михаил Хаджиянев да даде 20-минутна почивка, за да се намери начин как хем докладната да мине, хем да не се нарушават правилата. При втория си опит общинските съветници предоставиха игрището в „Изгрев“ на спортен клуб „Локомотив“. След това те отдадоха и съоръжението в „Славейков“ на „Бургас Спорт“.

Общинският съветник Милен Георгиев си направи отвод, тъй като той е основателят на „Бургас Спорт“. Преди 14 години той и екипът му взеха старите кортове под УМБАЛ Бургас и ги превърнаха в „Каменица Арена“. „Ние превърнахме „Бургас Спорт“ в притегателен спортен център. Всички деца имат правото да спортуват и то безвъзмездно. Ние сме го доказали“, обясни Георгиев и допълни, че инвестицията, която ще направи е частна.

„Това са пари на моето семейство. Със сигурност ще ги лиша от нещо, за да вложа. Така че всеки, който иска може да дойде и да инвестира“, допълни още Милен Георгиев.

Йордан Йорданов от спортен клуб „Локомотив“ увери, че съоръжението ще може да се ползва и свободно в определени часове. Амбицията на него и колегата му Ивайло Нечев е да направят училище по футбол.

В него ще се обучават най-малките – деца на 5-6 годинки, които трябва да получат първите си спортни навици, преди да се насочат към футболна школа.

„Ние сме членове и на Българската федерация на деца и младежи в риск. Ще се развиваме и в тази посока“, обясни Йордан Йорданов. Той има амбиция и да възроди турнирите по аматьорски футбол, а също така и да работи по редица социални проекти съвместно с Община Бургас.

„Това ще стане един прекрасен обект за спорт. В момента мястото не се поддържа. От две години там не се тренира“, обясни Йорданов.