Тревожни данни за заплатите в община Бургас изнесе президентът на КНСБ Пламен Димитров. Въпреки че градът е четвърти по големина в страната, по средна заплата той изостава и то драстично. Тук средната заплата е едва 1547 лв. при 2012 лв. за страната.

Като прецедент от синдиката отчитат, че в Бургас частният сектор дава по-ниски заплати от обществения, като разликата е близо 400 лева.  21% от бургазлии пък работят за минималната работна заплата, отбелязват още от КНСБ.

„Едната причина, според нас поне, е по-слабото развитие на индустрията. Дори и в сравнение с по-малки области като Стара Загора или Русе. Знаем и, че в сферата на услугите заплатите са най-ниски. Сега, дали за хотелиерството това е така, не знаем. Аз поне не съм виждал готвач в ресторант да се съгласи да работи за 900 лева“, коментира Пламен Димитров и допълни: „Мисля, че и на бизнеса трябва да му стане ясно, че договорките, които има помежду си за заплатите остават в миналото. Работодателите трябва да прозрат, че няма да решим въпроса нито с киргизстанци, нито с пакистанци.“

250 хил. работници липсват на пазара на труда, а внесените работници са малко над 30 хил. Те няма как да компенсират голямата липса, категоричен е Димитров. Той допълни, че Бургас е единственият регион в България, който прави нещо по тема, за която от КНСБ призовават вече пета година.

„Наша е идеята да заселим в България поне 100 хил. българи или по-точно украинци и молдовци с българско самосъзнание. Когато имаме квалифицирани кадри, бизнесът е по-спокоен, но и той трябва да дава.“

В момента в Бургас живеят и работят 11 хил. украински граждани, обясни президентът на КНСБ. От синдиката и част от работодателските организации настояват държавата да въведе постоянна мярка 60/40, която да подкрепя фирмите в уязвимо положение заради конюнктурни причини. „Европа все още е в рецесия и отпадат поръчки. В такъв случай е необходима подкрепа, за да не освобождават фирмите работници“, допълни Димитров.