300 часа на месец трябва да работи един спасител на плажа, ако Министерството на туризма приеме на всяка вишка да има само по един човек. Това коментира пред Грамофона нюз старши-спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. Предложението е по този начин да се намалят разходите на концесионерите.

„Невъзможно е един човек да стои сам по десет часа на пост, 30 дни в месеца и да следи за инциденти в морето, без да отиде до тоалетната или да се нахрани. Не е възможно един спасител да е ангажиран толкова много часове в продължение на 4 месеца до края на лятото”, обясни Русев.

Според него най-ефективна ще е работата ако спасителите са по двама на вишка, както бе досега. Русев разказа, че първите години, когато е създадена спасителната служба, на един пост са били дори по четирима спасители. „Това е така, защото има работа в екип. След няколко години броят им е редуциран на трима, а после и на двама.

Когато стане инцидент и първият влезе да спасява с въже, задължително трябва да има втори спасител, който да го дърпа. Отделно е разработена система, според която спасител от съседен пост отива да помага на този, който е бил вътре във водата. Когато той излезе, неговите сили вече са свършили и той няма да е ефективен за първа долекарска помощ, т.е. един човек няма как да свърши всичко сам. Това е невъзможно!”, разясни Петър Русев.

Той  не одобрява и новата наредба за спасителните постове, според която те трябва да бъдат на 150 м един от друг, а не както досега на 100 м.

По думите му, ако се приеме предложението на един спасителен пост да има по един човек, то по-добре изобщо да няма спасители.  По този начин според Русев сигурността на плажуващите се поставя под огромен риск. „Животът и здравето на хората са най-важни. Ако колега от съседния пост дойде да ми помага, неговият пост автоматично се оголва и какво става ако има друг инцидент на втория пост?”, учудва се бургазлията.