Единствен по рода си портрет на големия бургаски благодетел Александър Георгиев- Коджакафалията вече украсява стените в едноименното училище в Бургас. Идеята за подаръка е на родителите на децата от първия випуск на иновативното училище. Автор на портрета на патрона на школото е бургаският художник Божидар Чантарски. Картината е направена по единствената известна снимка на Коджакафалията към момента, отпечатана в изданието "Катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас 1869 - 1930". Това вероятно е първият подобен портрет на благодетеля, който е рисуван до момента, разказаха пред Грамофона нюз историци.

Кой е Александър Георгиев – Коджакафалията и какво е направил за Бургас, може да прочетете в следващите редове.

Биография на Александър Георгиев – Коджакафалията

Александър Георгиев - Коджакафалията е роден през 1830 г. в с. Дюлгерли (днешно село Зидарово). Баща му е гагаузин от Варненско, който заедно с брат си търгуват по море с гемия в Бургаския край. Баща му се жени в с. Дюлгери, където се ражда и малкият Георги. Момчето отрано остава сирак - още на 5-годишна възраст. Поради липсата на парични средства не завършва образование.

Работи като чирак в Созопол близо две години, след това се преселва в Бургас. В пристанищния град той започва да се занимава с търговия. Замогва се по време на Кримската война (1853 – 1856), научава добре гръцки, турски, арменски, италиански, отчасти френски и малко английски. Придобива голям брой недвижими имоти – над 1000 дка земя, седем магазина в Бургас, много къщи, ханове и др. Изявява се като голям благодетел. Подарява на бедни граждани в Бургас дворни места за строеж на къщи, които приютяват над 600 семейства, а сам той почти 40 години живее в обикновена таванска стаичка.

Прави и други големи дарения - на църкви, училища, болници и благотворителни организации. Завещава суми и имоти на Българската болница „Евлоги Георгиев“ в Цариград, на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, на гръцката, арменската и католическата църкви, джамията и еврейската хавра в Бургас, на църквата в родното си село Дюлгерли, както и на женското дружество „Милосърдие“. Умира в Бургас на 15.07.1913 г.

Домът-училище за деца и юноши „Александър Георгиев – Коджакафалията“ на 80 години

(От книгата - От Бразди на Милосърдието)

Женското благотворително дружество „Милосърдие“ е основано на 20 май 1898 г. с цел „да преглеждат сирачета и да се грижат за основаването на благотворителното заведение като сиропиталище“. За негова първа председателка е избрана Ганка Хаджипетрова – Баба Ганка, която работи за построяване на сградата за сиропиталище и за нормалното му съществуване. Средставата за изграждането му се осигуряват главно от дарения. Най-щедър благодетел е Александър Георгиев – Коджакафалията, който завещава на сиропиталището половината от общия съдружнически имот с наследниците на Янчо Добрев – ок. 1600 кв. м.

Ганка Хаджипетрова дарява място в центъра, което е продадено за 1000 лв., 1500 лв. са дарени от Постоянната комисия (предшественик на Областна управа), Община Бургас дарява парична помощ от 5000 лв. и празно място, на което да се построи сиропиталището. През 1911 г. по молба на дружеството, кметът Атанас Славов възлага на градския инжинер г-н Маринов да изработи план на сградата. На 22 септември 1911 г. е положен основният камък на бъдещия градеж. Първоначално домът носи името на царица Елеонора. Балканската и Междусъюзническата войни забавят завършването на сградата, поради което дружестото е принудено да приеме предложението на Централния фонд за подпомагане на сираци от войните и да отстъпи безплатно зданието, като в замяна на това комитетът се задължава да довърши сиропиталището.

Сградата е завършена през 1915 г. (цифрите са изписани в горния край на южната страна на сиропиталището). С договор от 22 април 1915 г. сградата е преотстъпена за ползване на Бургаския окръжен комитет за приютяване на сираци от войните за още 15 г. През 1930 г. изтича срокът за владеене на сиропиталището от държавата и то е върнато на женското дружество „Милосърдие“ в не много добро състояние.

За кратко време дружеството успява да влезе във владение и да организира дейността му. Именно на този етап щедрото дарение на Александър Георгиев - Коджакафалията изиграва своята важна роля – без значителните приходи от наемите на сградите дарени от Коджакафалията на дружеството, то едва ли би се справило с големите разходи.

(От книгата - от мълчанието на Александър)

През 1948 г. дружеството е ликвидирано. Сградата на сиропиталището е отчуждена и предоставена на Общинския народен съвет. По времето на комунизма сиропиталището е прекръстено на Дом за деца и юноши „Николай Лъсков“. От 14 януари 1993 г. по решение на община Бургас получава названието Дом-училище за деца и юноши „Александър Георгиев – Коджакафалията“. Впоследствие сиропиталището е превърнато в училище. ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ бе открито на 15 септември 2017 г.

През 2020 година завършва първият випуск на училището. Като благодарност към учителите и ръководстото, родителите решават да направят подарък за училището като дарят портрет на Александър Георгиев. Портретът е нарисуван от бургаски художник Божидар Чантарски. Той е направен по единствената известна снимка на Коджакафалията към момента, отпечатана в изданието „Катедралният храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас 1869 – 1930“. Това вероятно е първият подобен портрет на Коджакафалията, който е рисуван до момента. Портретът бе подарен на училището по време на официалното връчване на дипломите за завършващите деца.

Информация: Държавен архив