Окръжната прокуратура в Бургас отмени постановление на Районната прокуратура в града (от 04.06.2019 г.), с което е отказано образуването на досъдебно производство за това, че на 19 срещу 20 април 2019 г. няколко лица са поставили 10 цветни плаката с лика на Адолф Хитлер и свастики срещу сградата на Съдебната палата в морския град, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В постановлението на Окръжната прокуратура е посочено, че със залепването на плакати с лика на Хитлер в навечерието на неговата рождена дата срещу сградата на Съдебната палата, т.е. мястото, където се правораздава, са засегнати сериозно нормите на нравствеността и представлява брутално неуважение към обществения ред и порядки. В този смисъл Окръжната прокуратура счита за неправилни изводите на първоинстанционната прокуратура за липса на данни за извършено престъпление, от което следва, че постановлението трябва да бъде отменено.

Предвид обстоятелството, че на публично място са поставени отличителни знаци и символи на фашистка идеология, следва да бъде преценено дали тези действия не съставляват проповядване на фашистка идеология, т.е. дали са налице данни за извършено престъпление по чл.108, ал.1 от НК. Такава преценка, съобразно разпоредбата на чл.411, ал.1, т.1 от НПК следва да се извърши от компетентната Специализирана прокуратура.

Ето защо Окръжната прокуратура в Бургас отменя постановлението на Районната прокуратура в града за отказ да бъде образувано досъдебно производство и изпраща преписката на Специализираната прокуратура.