На втората годишнина от смъртта на изтъкнатия историк проф. Божидар Димитров бе открит бюст-паметник в неговия роден град, съобщиха от Община Созопол. Той е поставен във фоайето на Археологическия музей в Созопол, който след решение на Общинския съвет носи неговото име. Бронзовата пластика е дарение от дългогодишният му приятел Турхут Исмаил, а неин автор е небезизвестният скулптор Иван Тотев, които бяха сред официалните гости на събитието.

Да засвидетелстват уважението си към проф. Димитров дойдоха още Вълчо Чолаков – областен управител, Георги Пинелов - председател на местния Общински съвет, зам.-кметът Тодор Дамянов, проф. Иван Христов – зам.-директор на НИМ, общински съветници, кап. I ранг Дарин Попов, малкотърновският кмет Илиян Янчев, членове на семейството на професора, негови близки приятели и съграждани.

Трогателни поздравителни адреси бяха прочетени от името на министъра на културата Боил Банов и директора на НИМ Бони Петрунова.

„Всички знаем какъв е неговият принос за Созопол, за България, един българин с главно „Б” , родолюбец, човек, който отдаде целия си живот в служба на Отечеството”, каза кметът Тихомир Янакиев и тържествено откри монумента.

„Искам да пожелая на всички да продължим да следваме неговия дух, неговата борбеност и неговата гордост за това, че сме българи. Той беше и е институция за България”, каза областния управител Вълчо Чолаков.

Директорът на ОКИ „Музеен център” Димитър Недев обяви и още едно дарение, това на олимпийския шампион по борба и известен колекционер Боян Радев. В памет на своя приятел Божидар Димитров той дари римска надгробна стела II-III век, която вече е експонирана в Археологическия музей.

На втория етаж на музея бе разположена гостуващата фотоизложба на НИМ с кадри от забележителния живот на проф. Димитров под наслов „Той живя за България”.

Снимки: Община Созопол