Изящна керамика от архаичната епоха на древна Аполония откриха специалистите от Центъра по подводна археология в Созопол, съобщи БНР-Бургас. В продължение на 12 дни те проучваха на площ от близо 8 кв.м в акваторията на Старото пристанище на морския град. Дейностите се извършиха във връзка с проект на Общината за изграждане на плаващи понтонни кейове за рибарски лодки.

Участъкът не е бил проучван до момента. Водолазите са намерили керамика от класическия до османския период, което показва, че пристанището на града е функционирало повече от 2 500 години.

„Целият комплекс, който открихме е впечатляващ, особено този от късноархаичната и класическата епоха. Рядко се намират толкова богати материали на толкова малка площ в толкова добро състояние. Подобни са намирани на сушата, но като отделни фрагменти. Тук, морето съхранява находките“, разказа д-р Калин Димитров.

Според учените по цялата територия на пристанището има неизследвани площи, които трябва да влязат в дългогодишен научен археологически проект. До 1 – 2 месеца откритите находки ще бъдат проучени и експонирани в Археологическия музей в Созопол.