Скандален клип с агресия от страна на свещеник към руски гражданин взриви публичното пространство. Историята се развива на морето, където живеят както руски, така и украински граждани.

Войната между Русия и Украйна предизвиква конфликти и напрежение сред живеещите в България.

Главен герой във видеото е отец Петър, наричат го отецът закрилник на украинците в Несебър, а действието се развива в Свети Влас.

„Просто изгоних едни мъртвопияни руснаци. Нали знаете как изглеждат мъртво пияни руснаци, каква приятна гледка са. Просто им казах, че трябва да се махнат и този същият човек Антон, той твърди, че аз съм дебил, че съм еди-какъв си... Каква търпимост трябва да има човек да бъде обиждан непрекъснато от някого?“, твърди отец Петър от храм „Св. Успение Богородично“ в Несебър.

„Всичко започна от един пост във Фейсбук от едни руснаци, те писаха, че този човек ги е изгонил от своя бар. Аз предполагам, че е заради моя коментар, той не иска да говори с мен, защото аз съм руснак. Той започна да ме бута, аз казах чакай, какво правиш, после той извади нож, започна с нож там, такива заплахи и после каза ти си мъртъв, всички сте мъртви руснаци, ще запаля твоята къща и т.н.“, казва руснакът Антон Смирнов.

В началото на април отец Петър приюти в своята църква две украински семейства и развя украинското знаме над храма в Несебър. Това предизвика реакцията на ПП „Възраждане“, които опитаха да свалят знамето на 15 април.

Отец Петър смята, че и последната провокация е предизвикана от „Възраждане“. Антон Смирнов е категоричен, че не познава никого от партията.

„Такъв ми е темпераментът, за съжаление. Знаете ли, винаги се охарактеризирам, нямам право да го правя , но на свети апостол Петър. Той е бил с такъв темперамент, неслучайно се казвам Петър, не искам да е така“. Така свещеникът обяснява своята постъпка.

Няма подаден сигнал в полицията, а Светият синод и Сливенската епархия още нямат коментар за скандала.

Източник: bTV