Проверката на пътните полицаи, при която е хванат употребилият алкохол шофьор, изпратен да превозва на екскурзия второкласници от бургаското ОУ „Васил Априлов“, е по инициатива на самото училище. Това каза за Gramofona.com директорът на учебното заведение Марияна Стефанова.

По нейните думи заявката за проверката се прави предварително задължително преди всеки превоз на ученици от училището с цел превенция, за да се опази здравето на децата. Такъв е бил и случаят тази сутрин – още при пристигането на автобуса катаджиите са извършили тест с дрегер на водачите, като при нея е установено наличието на 0.66 промила алкохол в организма на единия от тях – 33-годишен бургазлия.

Веднага след като станало ясно, че шофьорът не е трезв, органите на реда му отнели книжката и спрели автобуса от движение. Нито за момент децата не са били превозвани от пилия шофьор, категорична е Стефанова.

От ръководството на школото са информирали незабавно фирмата превозвач, която е реагирала бързо и е изпратили нов рейс. Учениците са откарани на екскурзията и в момента се намират вече в Малко Търново. С техните ръководители се поддържа непрекъснат контакт, очаква се малчуганите да се завърнат в Бургас по-късно следобед.

За ОУ „Васил Априлов“ това е първият случай, когато се засича шофьор в нарушение.   

От полицията уточниха, че ще бъде съставен акт на провинилия се шофьор. Откритото алкохолно съдържание в кръвта му най-вероятно е остатък от запой от миналата вечер, като водачът просто не е съобразил, че няма да изтрезнее до сутринта.