Лора, знам, че няма да се върнеш, но това ти го дължа!, коментира във фейсбук Ангелина Недин

Истината за смъртта на Лора е друга. Така приятели на починалата от ковид 36-годишна художничка опровергават твърденията за домашно лечение и късно потърсена лекарска помощ.

Вероятно в Министерство на здравеопазването имат сигнали и затова възложиха проверка. Истината е грозна! Бургаската болницата отказала да приеме бременната Лора, а причината е липса на свободни легла. Това пише нейната близка приятелка Ангелина Недин в социалните мрежи. Ето поста:

„До разследващите случая Лора Янева:

Лора получава първи симптоми на заболяване на 14.03 /повишена температура/.

На 15.03 си прави по препоръка на лекар тест за коронавирус в лаборатория,който се оказва положителен. На 17.03 е върната от болница, поради липса на свободни места, като и е обяснено, че вкъщи ще се грижат за нея по-добре.

На 19 е приета в болница, след като е била в тежко състояние и след помощта на видни бургаски личности! Изказванията по медиите за 10-11 дневно лечение вкъщи не са истина.

Лора, знам, че няма да се върнеш, но това ти го дължа!

Ден по-късно от УМБЛ Бургас разпространиха своята позиция по случая. Публикуваме я без редакторска намеса:

Във връзка с публикации в медии и слухове, разпространявани в социални мрежи за отказан достъп до лечение на родилката Лора Янева, споделяме хронологията на нейния престой в УМБАЛ Бургас. Листа от преглед при първото й посещение доказва, че въпреки преценката на дежурния лекар, че е за болнично лечение, тя сама е декларирала отказа си. Твърденията, че е била върната, категорично не отговарят на истината. Поднасяме съболезнованията си на семейството и съжаляваме, че се налага да разпространяваме тази информация, но публикуването на неистини не е в полза на обществото ни и още повече обезсърчава усилията на лекарските екипи, които дават и невъзможното от себе си, за да помогнат на всеки свой пациент.

Лора Янева идва в УМБАЛ Бургас за първи път в 14.20 ч. на 17 март с линейка на „Спешна помощ“. Споделя, че преди това е била на домашно лечение. Прегледана е от дежурния лекар в триажа. В 15 ч. е консултирана е с акушер-гинеколог, извършено е и ехографско изследване.  Мнението и на дежурния лекар, и на АГ-специалиста е, че тя трябва да бъде приета за болнично лечение. Към този момент състоянието й не е особено тежко, а сатурацията е 98%.

Акушер-гинекологът предписва терапия, която да се прилага, след като бъде настанена в болница. Предложението за хоспитализация е записано в листа от дежурния лекар, но пациентката собственоръчно написва, че не желае такова в Лист за преглед на пациент в КДБ/СО №6269 от 17.03.2021.

На 19 март вече е приета във влошено състояние. Веднага е започната терапия. Ден по-късно оплакванията се задълбочават, състоянието става критично, което налага преместване в реанимация и интубация. Свикана е експертна лекарска комисия, която излиза със становище за спешно родоразрешение чрез операция, за да бъде спасен животът на бебето и родилката. Операцията е извършена веднага.

По време на престоя й в УМБАЛ Бургас е приложено лечение с всички показани за състоянието й медикаменти, използвани в лечението на КОВИД-19, включително ремдесевир и реконвалесцентна плазма. Проведени са консултации с лекари от Александровска болница, както и с реанимацията на Военномедицинска академия. За тежкото й състояние и алгоритъма на лечение е информиран и министърът на здравеопазването при посещението му в Бургас на 23.03 т.г.

По случая е назначена вътрешна проверка за изясняване на всички обстоятелства относно диагностично-лечебния процес.