Близо 50% от децата от първи до четвърти клас в Царево се обучават в електронна среда. 5 от паралелките в началния етап в момента са под карантина заради болни ученици. Родителите на други 31 деца пък са подали заявление за дистанционно обучение, защото се страхуват, обясниха от учебното заведение. Така от 262-ма ученици, около 130 в момента са вкъщи.

От миналата седмица в община Царево се наблюдава сериозен ръст на болните от коронавирус. Заради драстично нарастване на заболелите от местната администрация поискаха най-малките ученици да преминат на онлайн обучение поне до края на месеца. Това обаче става със санкция на образователния министър, а от Регионалното управление по образование в Бургас обясниха, че на този етап няма причина за преминаването на всички деца в онлайн среда.

Със заповед на кмета, последните два дни от миналата седмица децата бяха на дистанционно обучение. Над 30% от учениците в 10 и и 11 клас от училището в Царево също учат дистанционно.

„Като цяло родителите искат децата да са в клас, но когато се видя, как нарастват заболелите, хората се уплашиха и започнаха да ни пращат заявление за дистанционно обучение“, обясни директорът на училището в града Даниела Фелонова. В момента двама от учителите в СУ „Н. Й. Вапцаров“ също са болни, а други трима от педагозите са под карантина заради болен близък. Заради заразени деца и две групи от детската градина в Царево от днес също са под карантина.

Според данните на Регионалната здравна инспекция през дните от 19 до 21 февруари в община Царево са регистрирани нови 31 случая на коронавирус.