Община Бургас идентифицира първоначалните 5 подходящи терена, върху които в близко бъдеще да се реализират етажни паркинги, съобщиха от администрацията.

Първият се намира в един от най-урбанизираните градски жилищни комплекси - "Възраждане", по ул. "Македония". В един подземен и шест надземни етажа там може да се осигури паркиране на около 100 автомобила. Общинските експерти вече изготвиха визуализация с обемно решение спрямо размерите на терена, която показва как би изглеждал един етажен паркинг на това място.

Вторият е в Централната градска част, при улиците "Самуил" - "Фотев" - "Шейново". Теренът не е голям, но там може да се изгради двуетажен паркинг за 60 автомобила.

Третият терен е в к-с "Братя Миладинови", на бул. "Демокрация" - неизползваема от години площадка пред сграда на Медицинския колеж. Там може да се построи пететажен паркинг за 220 автомобила.

Четвъртият терен е в к-с "Лазур", северно от "Пиргос". Там може да се направи 5-6-етажен паркинг с 250 места.

Петият подходящ терен е в к-с "Зорница", точно до подлеза на ул. "Янко Андонов". Там може да се изгради 5-6-етажен паркинг за 400 автомобила, който да се ползва и от жители на съседния к-с "Изгрев", разположен от другата страна на пътя.

От Община Бургас обаче търсят мнението на бургазлии - подкрепят ли генерално идеята за изграждане на етажни паркинги на тези и на други места в града и по какъв начин трябва да функционират те? Със своите отговори гражданите ще помогнат за дооформяне на концепцията, за да може оттук нататък Общината да започне активно да проектира и да търси финансиране за реализацията на такива съоръжения. За целта трябва да се попълни анкета, която може да се намери в сайта на общинската администрация.