Община Бургас ще задели средства, за да откупи откритите от водолази и рибари археологически находки от залива на Ченгене скеле. Местната администрация финансира работата на екип изследователи от Центъра за подводна археология, а резултатите са повече от впечатляващи.

В момента Бургас разполага с най-голямата стъклена колекция, откривана в Черно море. За изящния сервиз има информация от десетилетия, но едва сега археолозите са успели да съберат голяма част от него.

Знае се, че много хора, които са се гмуркали в района или просто са обикаляли, са се натъквали на подобни находки и сега те са в частни домове.

„Искаме да съберем колкото се може повече от тези артефакти. За това призоваваме хората, които държат такива предмети, да ги върнат в музея“, коментира Димитър Николов. Красивият стъклен сервиз все още не е проучен напълно, за сега се знае, че той е произведен между 16 и 18 век.

Къде най-вероятно е произведен, за къде е пътувал и как е открита колекцията, очаквайте разказа на директора на Центъра за подводна археология гл. ас. д-р Найден Прахов.