Бургас може да се сдобие с голям, научен бизнес център. Такава идея изрази в университета „Проф. д-р Асен Златаров” кметът Димитър Николов. Кандидатстването ще стане по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 година.

Според Николов програмата ще помогне за популяризирането на интересни и важни модели, като този на изявения професор Ованес Мекенян. Още в средата на 80-те години на миналия век той изобретява компютърен софтуер, който прогнозира вредните ефекти на химичните съединения – токсичност, канцерогенност и т.н. Към днешна дата в лабораторията на Мекенян се обучават специалисти от най-големите химически концерни на планетата. 

„Моделът на проф. Мекенян е изключително устойчив, доказан с времето, доказан и от най-големите потребители. В голям научен бизнес център може да идват студенти  и научни работници от цял свят, за да се обучават”, заяви Николов.

Той заедно с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева прерязаха лентата на нов информационен център в университета. Николов помоли образователния министър за подкрепа  като ясно заяви, че създаването на подобрен център ще е значим не само за Бургас, но и за цяла България.

„Не разбирам много от химия, но пък ми е много интересно. Направеното е вдъхновяващо. За нас е важен успешният модел за това как става той устойчив. Умните хора трябва да са за пример. Нека има българи, победители в науката”, заяви от своя страна министър Кунева. По новата оперативна програма за отпускат за първи път половин милиард лева за страната по една от осите за наука.

За откриването на новия център дойдоха областният управител Вълчо Чолаков, общинският съветник и председател на ДБГ в Бургас- Живко Табаков, зам. областният управител Севдалина Турманова, шефът на местния парламент Костантин Луков, зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, експерти и много преподаватели.