В язовира има вода за около 10 месеца

„От 70-та година, откакто е строен язовир Камчия, три пъти е имало такива суши, каквито има в момента. Дори да вали и да има сняг, то това не е във водосбора на язовира. Правим всичко възможно да няма воден режим в Бургас догодина”. Това съобщи пред Грамофона нюз областният управител на Бургаско Вълчо Чолаков.

По-рано днес той се срещна с представители на партия „Възраждане”, които поискаха да разберат какви мерки са предприели институциите, за да не се стигне до водна криза в града.

„В язовир Камчия има вода за около 10 месеца. За създаване на резервен водоизточник е започната процедура двата язовира „Порой” и „Ахелой” да бъдат преоборудвани така, че водата от тях да служи за резервно водоснабдяване.

В процес е изготвяне на парцеларни планове на територията на съответните общини, които предвиждат изграждането на инфраструктурата, довеждаща от двата язовира до мрежата на Камчия”, поясни бургаският губернатор.

Той допълни още, че „Порой” и „Ахелой”, които са под контрола на Напоителни системи, ще бъдат прехвърлени към друг държавен субект.

„Предстои осигуряване на финансиране, което по информация на ВиК е около 60 милиона лева за извършване на ремонт на язовирните стени, изграждане на две локални помпени и пречиствателни станции, и на водно корито”, уточни Вълчо Чолаков.

По предварителни изчисления срокът за реализиране на проекта е от 6 до 12 месеца, като областният управител не се ангажира с конкретна дата.