Има човек — има проблем, няма човек — няма проблем, е казал Йосиф Сталин. Вчера вечерта в Айтос Богдан Милчев от Института по пътна безопасност припомни думите на съветския политик, описвайки ситуацията с тежкия трафик в града така: Няма камион, няма проблем.

Повече от час пътният експерт обясни пред местни жители, институции и общински съветници какво може да се направи, докато в града се изгради така желаният от всички северен обход.

По думите на Милчев тежкотоварният трафик трябва да бъде управляван, а не забраняван. В момента той е пренасочен към Руен, където хората също изразяват страх от тежки пътни инциденти.

За да се случи това обаче са необходими мерки, които жителите на Айтос вече са предложили като най-ефективни.

Милчев подробно обясни, че в новата организация за връщане на трафика на камиони през града, задължително трябва да присъстват следните промени. Сред основните предложения са аварийна площадка, купуване на радар за самоконтрол, две кръгови кръстовища, знакова сигнализация.

Според Милчев „Агенция Пътна инфраструктура“ или Община Айтос трябва да изготви проект за всички нови мерки, след което те да бъдат приложени в най-кратки срокове.

„Айтос доказа, че тук е опасно. Смесването на трафика създава конфликтни точки. Много сериозен проблем установихме и с пешеходците, които пресичат на пътеката, където стана тежкият инцидент. Нужно е да се направи тръбен парапет, за да стане пресичането както трябва“, посочи още Богдан Милчев.

„Хубав разказ с начало и край. Проектът обаче е задължение на институциите. На главен път не се проектира“, контрира кметът на Айтос Васил Едрев.

Милчев му отговори, че без обществен натиск върху институциите нещата няма да се случат. „Нали не си мислите аз да ви направя и възложа проекта. Не очаквайте хората да го възложат този проект. Той е задължение на институциите. И конкретиката я чакаме от Вас, г-н кмете”, добави още Богдан Милчев.

В залата присъства и представител на областно пътно управление. Христо Гюров обаче не се нае да поставя срокове за изпълнение на част от мерките.

На срещата дойде и началникът на Охранителна полиция комисар Неделчо Рачев. По думите му генералното решение на натоварения трафик в Айтос е изграждане на обход. „Ние спряхме засега трафика, за да успокоим хората  и да започнем да мислим как да се реши проблемът“, уточни още той.

В заключение Милчев бе категоричен, че ако всички нови мерки бъдат „облечени“ в проект и задействани по най-бързия начин, то новата оргазнизация на движение може да стане факт до един месец.