След днешното решение на правителството да  позволи вноса на зърно от Украйна, родните зърнопроизводители се събират на спешно заседание.

„До няколко часа ще вземем решение, какви стъпки ще предприемем. Ние сме организация, която след като реши нещо, си изпълнява задълженията и ще покажем на управляващите, какво е недоволството на българското земеделие”, съобщи Николай Киров, който е председател на регионалния клон на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България и един от най-големите земеделски производители в страната.

Киров допълни, че в момента всички земеделци у нас са повече от обединени и ще последва бурно недоволство.

„Това, което ние земеделците се мъчехме 15-20 години да направим, а именно да се обединим, правителството само с едно решение направи. В момента всички земеделци са обединени срещу това решение. Протести на сто процента ще има. Да очакват управляващите трактори и комбайни в София”, категоричен е бургаският зърнопроизводител.

Според колегите му това решение е заради четири предприятия, които внасят зърно и произвеждат олио, което продават на външен пазар.

„Ние сме хора, които на терен вадим това, което цялата страна консумира. На нас техните сметки и работи, които правят ми се струва, че не са реални, защото ние даваме около 2 милиарда на хората във вид на ренти. Ако другата година поради лошите условия и криза не дадем ренти, дали хората няма да скочат тогава?”, заяви Киров.

Зърнопроизводителите отричат обвинението, че между тях има направен монопол. Спред тях има картел, но при предприятията, които произвеждат олио.

„Преди една седмица имаше една цена за слънчогледа, след като решиха да отворят границата и свалиха цената със 150 лева. Ще го продаваме на ниски цени, да видим тогава дали ще падне цената на олиото”, допълни Николай Киров.

В момента земеделците жънат реколтата от слънчоглед. Те се съмняват, че ще я продадат на пазара, заради вноса и най-вероятно тя ще изгние в хамбарите.