"Бургас не е провинциален град. Бургас има европейски вид и се радвам, че допринесох затова той да изглежда по този начин". Това заяви един от новите почетни граждани на морския град скулпторът Никола Станчев. Пред бургазлии на Никулден той разказа как негови приятели от други градове и чужбина били силно впечатлени от визията на Бургас.

„С голяма изненада ми казаха, че това наистина е град. Понеже аз всеки ден го виждам,  наистина не се бях замислил и не бях стигал до такова заключение”, обясни Станчев.

Той прецени, че не е нужно да разказва всичко за работата си, защото: „Каквото имам да кажа, го казах с нещата, които съм направил по улиците на Бургас”.

 

Никола Станчев е роден през 1943 г. в гр. Добрич. Завършва Национално училище за изящни изкуства "Илия Петров" и Национална художествена академия "Николай Павлович" в София. Никола Станчев допринася за обогатяването на градския пейзаж на Бургас като творец, главен художник на Община Бургас и организатор на Международния симпозиум по скулптура от камък на открито през 1976-1979 г.

Автор е на много монументални творби в града: входния знак на Бургас, пластичните композиции "Представлението започва" пред Държавна опера, "Куфар на спомените" на площад "Царица Йоана", "Прибой" в градинката до Часовника, паметника на Христо Фотев в Морската градина, скулптурната група "Момчето, което говори с птици" и "Рибарска мрежа" на бул. "Алеко Богориди".

Носител е на награди от Международен конкурс за паркова скулптура (Вайнсенфелс, Германия, 1999 г.), Национална награда за скулптура "Приятели на морето" (2012 г.), Национална изложба "Алианц" (2014, 2016 г.), Национална награда на Съюза на архитектите (2016 г.).