Административният съд в Бургас отмени решение на общинската администрация в Несебър, с което се отказва достъп до обществена информация. Решението на магистратите е по жалба на местните политици Ивайло Ляхович от Демократична България и Мартин Богданов от ГЕРБ. През януари тази година те за втори път поиска информация за това, колко е струвал на несебърлии Планът за опазване и управление на Стария Несебър.

Секретарят на община Несебър обаче е отказал с мотива, че не става въпрос за надделяващ обществен интерес в запитването. В отказа се посочва също така, че в сайта на общината е публикувано решение на местния парламент за промяна на сумата, която трябва да се плати. Магистратите обаче са направили проверка и не са открили в сайта цитираната информация. Още повече, че тя е за суми, които тепръва ще се плащат, а самото запитване на Ляхович и Богданов е за вече платените от местната хазна суми.

„Аз и моят колега Мартин Богданов сме доволни от това решение на БАС, защото тази информация е важна за данъкоплатците на Община Несебър, все пак трябва да знаем за какво се изразходват парите от нашите данъци и какъв е ефектът от това! Искам да благодаря лично на адвокат Живко Йорданов от Демократична България - Бургас за вниманието и професионализма, с който се зае по нашия казус”, коментира пред Gramofona.com Ивайло Ляхович.

Той уточни, че в момента с Мартин Богданов очакват община Несебър да предостави исканата от тях информация, а именно колко е платено за несъгласувания до момента План за опазване и управление на Стария Несебър.

Ляхович и Богаданов за втори път отправят питането си към общинската администрация. Първият път е още през 2015 год., но и тогава двамата са получили отказ. Планът за опазване и управление се изготвя още от 2011 год. и се разработва от Националния институт за недвижимо културно наследство. За 7 години Планът е претърпял няколко корекции и все още не е в завършен вид.

Планът за опазване и управление на Стария Несебър е от изключителна важност за жителите на града, защото чрез него се въвеждат правилата, чрез които трябва да се опази автентичния вид на древния град.