Повелителят на моретата и океаните Нептун „акостира“ в двора на Руската гимназия и посрещна с огромен жезъл учители и ученици от СУ „П. Р. Славейков“ – Кърджали и СУ „А. С. Пушкин“ – Варна.

Двата екипа са гости от началото на седмицата в бургаската гимназия по НП „Иновации в действие“. През последните няколко дни домакините изненадаха колегите си с много и различни мероприятия, обиколка на елитната езикова гимназия, Бургас и остров Света Анастасия.  

Жегата днес не успя да притесни никого в последното страхотно събитие, което беляза и края на срещата между трите училища.

Всички участници похапнаха вкусен сладолед преди да посрещнат Нептун и свитата му, след което започна церемония по придобиване на сертификат „ Почетен Бургазлия“, с който бяха удостоени всички присъстващи от Кърджали и Варна.

„Който остане три дни в Бургас, вече е половин бургазлия, защото се е влюбил в града ни“, извика на висок глас по време на награждаването Нептун. Той бе в компанията на съпругата си – Русалката и верни помощници. Тримата въртяха колелото на късмета пред погледите на заинтригуваните преподаватели и деца.

Само за една седмица кърджалийци и варненци показаха колко добре са се запознали със забележителностите в Бургас и региона и отговаряха смело на над десетина въпроси, свързани с морския град.

За верните отговори учителите получиха като подарък малки закачалки с морски елементи. Учениците си тръгнаха със сувенири тип корабчета. Отделно от това всички получиха и сертификати.

Директорът на Руската гимназия Весела Иванова пожела на гостите си да бъдат все така любознателни и срещите им в бъдеще да продължат.

Учителите от Кърджали и Варна благодариха от сърце за страхотното посрещане и всички проготвени изненади.

Преди да започне викторината, също в двора на училището се състоя quiz към иновативния проект "Разследване в Бургас" от Втората проектна седмица на ПГЧЕ "Васил Левски".

Той е с ръководители Кирил Колев и Деница Азманова. Участие взеха гостите по НП "Иновации в действие" заедно с ученици от 9 и 10 клас, представители на Руската гимназия. Викторината се проведе в три кръга - I - Знания от обща култура, II - Визуален  и  III  - Музикален. В рамките на 40 минути участниците отговаряха на въпроси и трупаха точки, като в края беше излъчен победител.