Ако пътят Царево – Малко Търново не се ремонтира, то по-добре да бъде затворен за движение, защото е опасен. Това коментира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. По-рано днес в Царево беше представен проект за ремонта на близо 60-километровия път. Той е разработен от АПИ и с него Пътната агенция кандидатства за финансиране през концепцията за интегрирани регионални проекти.

Новината, че АПИ търси заместващо финансиране изненада неприятно градоначалниците на Малко Търново и Царево. „Главната новина е, че държавата няма пари за ремонт на пътя. Адмирации на колегите от АПИ да намерят заместващо финансиране, но е несериозно такъв важен проект, който е и стратегически да бъде подлаган на интернет гласуване и преценки от комисии“, коментира кметът на Царево Марин Киров.

„Проблемът ще дойде, ако големият ресурс от тези инвестиции се засмуче от областните центрове и не се обърне внимание на проекти като пътя Царево – Малко Търново. Това е главният регионален проект, който трябва да се финансира“, категоричен е Киров.

„До месец ще имаме фирма-изпълнител и проект, но нямаме финансов ресурс. Искрено се надявам това да не е точно така и че ще се намерят пари. Иначе този път вече трябва да се затвори, защото е опасен. Царево е морска, а Малко Търново е сухопътна граница на Европейския съюз. Несериозно е пак да се наредим на опашката и големите центрове да са приоритет, а малките общини да останат неразбрани“, коментира и Илиян Янчев.

По предварителни разчети на АПИ ремонтът на пътя Царево – Малко Търново ще струва около 110 млн. лева. Този път е важна връзка на южните морски общини, а през него минава и основният трафик към Турция. От АПИ признаха, че състоянието на пътя е изключително лошо, а последните 35 км. от него не са ремонтирани повече от 30 години.