Поетът Недялко Йорданов е привлечен към наказателна отговорност за причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда на пешеходец, настъпила в резултат от пътнотранспортно произшествие, допуснато на пешеходна пътека. Това съобщиха от Районна прокуратура – Бургас.

Инцидентът е станал на 26 март тази година около 10.30 ч. на кръстовището на бул. „Демокрация” и ул. „Ген. Гурко” в Бургас, регулирано с работеща светофарна уредба и пешеходна пътека. Йорданов е предприел завиване наляво със своя автомобил „Опел Зафира“ при зелен светофар, като маневрата е извършена със скорост от 20 км/ч. В същото време възрастен мъж е тръгнал да пресича пътното платно отдясно наляво по „зебрата“ на бул. „Демокрация“, като това е станало при зелен светофар за пешеходци. Поетът обаче не дал полагащото се примство на пешеходеца и го блъснал с колата. Според експерта, направил съдебно-автотехническа експертиза, настъпилият удар е бил предотвратим.

На основание чл. 60 от НПК, спрямо Недялко Йорданов е била взета най-леката мярка за неотклонение „Подписка“.

След инцидента поетът е слязъл от колата и е оказал помощ на ударения човек, който бил със счупен външния малеол на левия крак. По-късно самият пострадал Калчо И. е изразил воля за прекратяване на досъдебното производство. Той е направил това на 29 октомври тази година, когато материалите от досъдебното производство са били предявени на упълномощен от него адвокат. Последният е заявил от името на доверителя си, че  няма претенции към водача и не желае да бъде водено наказателно производство срещу Недялко Йорданов, като в този смисъл не поддържа направено искане в депозирана (на 16.04.2019 г.) молба да се провежда такова наказателно производство.

Въпреки заявената воля за прекратяване на досъдебното производство от страна и на пострадалия, и от Недялко Йорданов, Районната прокуратура в Бургас е оставила без разглеждане искането за това.

По повод това поетът написа дълъг пост във фейсбук, според който той съзира дългата ръка на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев в продължаването на наказателното производство срещу него. Поводът – че той е защитавал позиции на големия си син Асен, изразени чрез неговия сайт Биволъ, критикуващи Гешев.

От Gramofona.com потърсихме за коментар Недялко Йорданов, като той потвърди своята позиция, написана във фейсбук.

„Случаят е приключен преди 5 месеца и изведнъж, когато аз напиша нещо, двайсетина дни след това всичко се подновява наново, и то с указания отгоре. Така че съзирам я, да (ръката на Гешев –б.р.). Но това си е негова работа“ – заяви поетът.

От своя страна от прокуратурата отричат внушенията, че обвинението срещу Йорданов е поради други причини извън законовите. От държавното обвинение посочват, че деянието, за което е привлечен към наказателна отговорност поетът, е извършено на пешеходна пътека. Поради тази причина законът не позволява прекратяване на наказателното производство по искане на пострадалия. А фактът, че Недялко Йорданов е оказал помощ на последния след инцидента, следва да се отчете единствено и само като смекчаващо вината обстоятелство.

„Въпреки че Районна прокуратура – Бургас е оставила без разглеждане искането за прекратяване на досъдебното производство, наблюдаващият прокурор е изразил воля да назначи повторна тройна съдебно-автотехническа експертиза. Това се прави изцяло в съответствие със закона, за да бъде извършено пълно, всестранно и обективно разследване, като така ще се защитят правата на пострадалото и обвиняемото лице“, обясниха от прокуратурата.

След като новата експертиза бъде готова, делото ще влезе в съда. Отсега не може да се прогнозира след колко време ще стане това, обясниха от държавното обвинение.